Megosztás a Facebookon

Esztétikus fogtömések

Porcelán vagy arany inlay

Az inlay korunk egyik legesztétikusabb és hosszú távon biztonságos megoldást nyújtó fogpótlása. Tulajdonképpen legegyszerűbben technikai tömésnek nevezhetnénk. A fog roncsolódott részét eltávolítjuk, majd egy lenyomat segítségével a fogtechnikus elkészíti a „tömést”. Az inlay elkészültéig ideiglenes tömés kerül a fogba. Az elkészült, a foggal azonos színű vagy arany inlay-t az orvos speciális ragasztóval rögzíti.

Nagy kiterjedésű szuvasodás esetén a hagyományos tömőanyagok nem zárnak jól. A fog egészsésének megelőzése érdekében célszerű a lényegesen jobban illeszkedő inlay-t választani, amelynek tartóssága is meghaladja a fogtömését.

Bár a porcelán inlay zárása is jobb, mint a hagyományos fogtömésé, ebből a szempontból a legjobb választás az arany inlay alkalmazása. Az arany inlay esztétikailag nem kifogástalan ugyan, azonban tökéletesen rásimítható a fogra. Ez lényegesen csökkenti a tömött fogakat gyakran sújtó fogszuvasodás veszélyét.

Az inlay kitűnő megoldás szuvas őrlőfogak, gyökérkezelt és letört fogak kezelésére, utóbbi esetén kiválthatja a korona alkalmazását. Egyes esetekben az inlay híd rögzítésére is alkalmas.

 

Fehér fogtömés

Kisebb szuvasodások ellátására kitűnő megoldás a fehér fogtömés. A roncsolódott foganyag eltávolítása után a fényre kötő tömőanyag megfelelő tapadását biztosító kezelés (bondozás) következik. Az előkészített fogüregbe több rétegben kerül bele a kompozit műgyanta. A fog eredeti formájának kialakítása után a tömőanyag  megvilágítása következik, majd a kezelés zárásaként a polírozás. Mivel a fogtömés anyagát többféle színben gyártják, bármilyen fogszín kikeverhető. Minden fogtípusnál alkalmazható. Régi amalgámtöméseit célszerű fehér fögtömésre cserélni.

 

Barázdazárás

Gyermekkorban az őrlőfogak előtörése után, de akár felnőtt korban is sokat tehetünk a fogszuvasodás megelőzéséért barázdazárással. Az őrlőfogak mélyebb barázdái, főként a barázdák alján található mikroszkópikuk repedések csak nehezen vagy egyáltalán nem tisztíthatók. A barázdazárás lassítja, vagy akár meg is előzi a fog későbbi pusztulását. Az eljárás alkalmazható tejfogak és maradandó fogak esetében is.

Nem csak egészséges fognál érdemes elvégezni a barázdazárást, hanem a kis mértékben szuvas fogaknál is. Utóbbi esetben a szuvas rész eltávolítása jár némi fúrással.

A mély  barázdába tisztítás és a jobb tapadást elősegítő savazás (érdesítés) után folyékony tömőanyag kerül, amely kék fény hatására megszilárdul. A tömőanyag megszilárdulása után ellenőrizzük, hogy a barázdazárás akadályozza-e a fogsor záródását. Szükség esetén a megszilárdult tömést lecsiszoljuk.

 

Kapcsolódó anyagok:

Fogfehérítés

Fémallergia a fogászatban

A fogszuvasodás és kezelése

A helyes fogmosás és fogtisztítás

Áraink