Megosztás a Facebookon

Csontpótlás, sinuslift

Milyen esetekben lehet szükség csontpótlásra?

 • Fogbeültetésnél, amennyiben a meglévő csontállomány mennyisége vagy minősége nem biztosítja az implantátum megfelelő stabilitását.
 • Fogágybetegség esetén, amikor a  fogak elvesztették biztonságos rögzítésüket.
 • Bármilyen okból kialakult kiterjedt csontkárosodás miatt.
 • Fogbeültetés előtt, ha a pótlásra kerülő fogak az arcüreg alsó részénél vannak.
 • Foggyökér vagy ciszta eltávolítása után.
Az egészséges csontban szilárdan állnak a fogak A fog elvesztése után a csontállomány pusztulni kezd, fogbeültetés - implantáció előtt szükségessé válik a csontpótlás A csontpótlás lehetővé teszi a csontszövetek regenerálódását, így lehetővé válik a fogbeültetés - implantáció A megerősödött csontba már beültethető az implantátum

Az egészséges csontban
szilárdan állnak a fogak

A fog elvesztése után
a csontállomány
pusztulni kezd

A csontpótlás lehetővé
teszi a csontszövetek regenerálódását

A megerősödött
csontba már beültethető
az implantátum

Fontos, hogy a kialakult csonthiányt a szervezet ne „használhatatlan” hegszövettel, hanem természetes csontszövettel töltse ki. Ennek érdekében a hiányt minél előbb olyan anyaggal kell kitölteni, amely egyfajta sablonként fenntartja a helyet az újonnan képződő csont számára.

A csontpótló anyagok valójában nem pótolják a csontszövetet, hanem serkentik annak képződését azzal, hogy egy vázat képeznek a későbbiekben kialakuló saját csont számára. A csontpótlók fokozatosan eltűnnek az újonnan képződő csontból, az új szövetek pedig szerkezetüket és funkciójukat tekintve is megegyeznek majd az eredeti csonttal.

A csontállomány pótlásának egyik módja a humán eredetű csontpótló granulátum vagy csontdarab, az úgynevezett „csontblokk” elhelyezése. A kinyert anyagot speciális eljárásokkal tisztítják, fertőtlenítik és sterilizálják. A végerdmény egy szervetlen vázszerkezet, amely főként kalciumból és hidroxil-apatitból áll. Az íny felnyitása után az erősen visszasorvadt terlületet feltöltjük a granulátummal, vagy kis titán csavarokkal rögzítjük a „csontblokkot”, amely az íny visszazárása után csontosodásnak indul.

 

A fog megerősítése vagy helyette implantátum beültetése is csak csontpótlás után lehetséges

Az elhanyagolt fogkő fogínygyulladást okoz. A gyulladás következtében először ínytasakok keletkeznek, majd megkezdődik a csontállomány pusztulása, és a fog instabillá válik. A fog megerősítése vagy helyette implantátum beültetése is csak csontpótlás után lehetséges.

A másik lehetőség a csontpótlásra a saját csontunk, általában a csípőcsontból kioperált rész állkapocsba való beépítése. Ez a beavatkozás súlyosan visszasorvadt csontállomány esetében javasolt, mivel lehetővé teszi az eddig szinte teljesen reménytelennek hitt esetekben is a fogbeültetést.

A harmadik lehetőség az úgynevezett szintetikus csontpótló anyagok alkalmazása. Ezek az anyagok a csont alkotóelemeihez hasonló, szervetlen alkotórészekból állnak. Megjelenési formájuk lehet granulátum vagy szivacs.

A csontpótolt területet sok esetben a gyógyulás idejére be kell fedni. Ezt úgynevezett membránnal tehetjük meg. Ezek a membránok lehetnek felszívódó vagy nem felszívódó membránok. Szükség esetén a mebránt rögzíthetjük titánszsegecsekkel is.

Kisebb csonthiány pótlását az implantátum beültetésével egyidőben végzünk, súlyosabb esetben azonban minimum 6 hónappal a fogbeültetés előtt.

 

Sinuslift

A csontállományvesztésnek van egy olyan formája, ami jellegzetesen a felső állcsontot, azon belül is az őrlőfogak területét érinti. Itt található az arcüregnek a fogak fölé eső része. Az arcüreg legalsó síkja és a fogak gyökereinek csúcsa között sokszor csak néhány milliméternyi, vagy még kevesebb csontállomány található, de ezen a téren nagy különbségek mérhetőek. Amennyiben az őrlőfogak eltávolításra kerülnek, idővel a csont vastagsága az arcüreg és a kialakuló nyálkahártyafelszín között egyre csökken. Ennek az az oka, hogy a fogak eltávolítása után a terület nem terhelődik tovább, ezért sorvadásnak indul.

A      foghúzás után a csont vastagsága folyamatosan csökken A      sinuslift eljárással megemeljük az arcüreget kibélelő nyálkahártyát A      csontpótló anyaggal megerősített területbe már be lehet ültetni az      implantátumot

A fog eltávolítása után a csont 
vastagsága csökken az arcüreg és a nyálkahártyafelszín között

A sinuslift eljárással megemeljük az arcüreget kibélelő nyálkahártyát, az így keletkezett üreget pedig csontpótlóval töltjük ki

A csontpótló anyaggal megerősített területbe már be lehet ültetni az implantátumot

Minél több idő telik el a foghúzás után, annál vékonyabb csontállománnyal kell számolnunk. Rosszabb esetben még a legkisebb implantátum behelyezéséhez sem marad elegendő vastagságú csont. Ekkor van szükség a sinusliftnek nevezett arcüregemelő műtétre.

Maga a műtét általában az implantátumcsavar behelyezésével egyidőben történik. Az implantátum helyének megfelelően a szükséges mértékben – ez néhány millimétert jelent – megemeljük az arcüreget belülről kibélelő nyálkahártyát, és az így kialakult rést csontpótló anyaggal töltjük fel. Az implantátumot a már megvastagított csontba helyezzük. Az  együttgyógyulást követően az implantátumok csontosodását röntgenfelvétel alapján lehet ellenőrizni. Ha az eredeti csontvastagság nem éri el a 3-4 mm-t, akkor a sinuslift műtét után 6 hónap gyógyulási idő szükséges, és csak ezután  lehetséges az implantátum beültetése.

 

A csontpótláshoz használt anyagok

Easy-Graft

Az Easy-Graft csontpótló anyag behelyezéséhez meg kell nyitni az      ínyt A hiányzó csontszövet helyére kerül az Easy-Graft csontpótló      granulátum Az Easy-Graft használatánál nem szükséges membrán alkalmazása

A csontpótló anyag behelyezéséhez
meg kell nyitni az ínyt

A hiányzó csontszövet helyére kerül
az Easy-Graft csontpótló granulátum

Az Easy-Graft használatánál nem szükséges membrán alkalmazása

Szintetikus csontpótló granulátum, amely néhány hónap alatt teljesen felszívódik, átadva helyét az újonnan képződő csontszövetnek. Tiszta ß-trikalcium-foszfátból készül, amely biztosítja a csontregenerálódást. A granulátumhoz adott bioműanyag (polilaktikus sav), az úgynevezett Biolinker tapadó bevonatot képez a szemcséken, ezért a speciális adagolófecskendővel pontosan, gyorsan, veszteség nélkül helyezhető a kívánt helyre, ahol gyorsan megszilárdul. A sűrű bevonat megakadályozza a baktériumok elszaporodását is. Az Easy-Grafttal történő csontpótlásnál nem szükséges membrán alkalmazása.

Bio-Oss, Bio-Gide

A csontpótlás elvégezhető az implantátum beültetésével egyidőben A Bio-Oss csontpótló granulátum fokozatosan felszívódik A gyógyulási időt jelentősen lerövidíti a Bio-Gide membrán      használata

A csontpótlás elvégezhető az
implantátum beültetésével egyidőben

A Bio-Oss csontpótló granulátum fokozatosan felszívódik

A gyógyulási időt jelentősen lerövidíti
a Bio-Gide membrán használata

A Bio-Oss csontpótló anyag ausztráliai szarvasmarha csontjának ásványi részéből készül. A feldolgozás során a szerves anyagokat eltávolítják, és csak a kálcium-vegyületeket tartalmazó részt használják fel. A granulátum a gyógyulás során beépül a meglévő csontszövetekbe, majd a szervezet anyagcseréje fokozatosan lebontja, helyet adva az újonnan képződött szöveteknek. A Bio-Gide membrán anyaga állati eredetű kollagén. A kollagénfehérje a bőr és a kötőszövetek fő alkotóeleme. A Bio-Gide membrán elősegíti a sebgyógyulást és lehetővé teszi az optimális csontregenerációt.

Lyoplant

Tiszta kollagénből készült membrán, amely szarvasmarha szívburkából készül. A speciális előkészítési folyamat során az alapanyagot megtisztítják az enzimektől, lipidektől, valamint a nem kollagén fehérjéktől. Az ellenőrzött liofilizációs (fagyasztva szárítás) folyamat biztosítja laza szálszerkezetét, amely az eredeti szövetbe történő legoptimálisabb beépülést teszi lehetővé.

 

 

Mi tegyen csontpótló műtét után?

Csontpótlás után tartsa be fogorvosa utasításait
 
Csontpótlás után fokozottan ügyeljen a szájhigiénére
 • A duzzanatra tegyen hideg vizes borogatást.
 • Fájdalom esetén vegyen be fájdalomcsillapítót.
 • A műtét után első héten fogmosáskor kerülje az operált területet, használjon antibakteriális szájöblítőt.
 • Egy hét után puha fogkefével tisztítsa a seb körüli területet.
 • Kerülje a kávé és az alkohol fogyasztását, és ne dohányozzon legalább 2-3 napig a műtét után. Ezzel megelőzheti a vérzést, és elősegíti a sebgyógyulást.
 • Az erős dohányzás és a rossz szájhigiéne rontja a kezelés hatékonyságát.
 • A fogorvosa által előírt ellenőrzésen akkor is jelenjen meg, ha egyébként teljesen problémamentesnek érzi a gyógyulást.

 

Kapcsolódó anyagok:

Fogbeültetés, implantáció

Ki kaphat és ki nem kaphat implantátumot?

A fogbeültetés, implantáció kockázata

Fogbeültetés, implantáció előtt és után

A fogbeültetés, implantáció menete

Kivehető fogpótlás rögzítése implantátummal

Gyakran feltett kérdések

Implantátumok

Fémkerámia fogpótlás

Fémmentes cirkónium vázas fogpótlás

Fémallergia a fogászatban

Áraink

Hitellehetőség