Megosztás a Facebookon

Fogkőeltávolítás

Miért szükséges a fogkőeltávolítás?

  • Mert a fogkő kitűnő táptalajt biztosít azoknak a baktériumoknak, amelyek a fogínyvérzés és a fogágybetegségek kialakulását okozhatják
  • Fogkőeltávolítással megelőzhetjük a fogak kilazulását, idő előtti elvesztését
  • Elkerülhetjük a kellemetlen szájszagot, valamint a fogak elszíneződését.

fogkőeltávolítás

 

Hányszor halljuk azt, hogy nem fáj az ínyem, csak kicsit piros
és vérzik ha megmosom!

A fog elvesztésének második leggyakoribb oka a fogágybetegség. A fog rögzítő elemeit támadja meg és ezáltal a fog lazulásához és kihullásához vezet. Normális körülmények között az íny tapadása megvédi a fogágyat a külső ártalmaktól. Azonban, ha lepedék rakódik a fogra és fogkő keletkezik, fogággyuladáshoz vezet.

fogkőeltávolítás - megelőzi a fogínygyulladást

A lerakódott fogkő fogínygyulladást, a fogak kilazulását, majd elvesztését okozza

Rossz szájhigiéné esetén a fogkő, mint állandó irritációs tényező, és a lepedékben található baktériumok krónikus fogínygyulladáshoz vezetnek. Ilyenkor az íny duzzadt, vöröses, fogmosáskor vérzik, de nem fáj. Ha a kiváltó okokat nem számoljuk fel, fogágygyulladás alakul ki.

Kezdeti fázisban ínytasakok keletkeznek, ezáltal tapadás egyre kevesebb lesz. Itt az ételmaradékok már könnyebben megtapadnak, tovább serkentve a gyulladást. Végül a fogágy teljes elpusztulása miatt a fog fellazul és kihullik.

Természetesen saját fogaink megtartásának fontosságát senkinek nem kell elmagyarázni, de esztétikailag is sokkal szebbekké válnak fogaink egy szakszerű kezelés után.

 

 

 

Mi a fogkő?

ultrahangos fogkőeltávolítás

A fogkő csak a fogorvos segítségével távolítható el.
A fogkőeltávolítás teljesen fájdalommentes

A fogkő az étkezések után az ételmaradékokból a fogakra rakódott, idővel kikeményedett plakk. A plakkot étkezések után még fogkefével is eltávolíthatjuk, a kikeményedett fogkőtől azonban már csak a fogorvosi rendelőben szabadulhatunk meg. Ha már megtörtént a baj, mindenképpen érdemes minél előbb felkeresni fogorvosunkat. A fogkő kialakulását követően ugyanis a fogíny fokozatosan visszahúzódik, vérzik, majd a csont is elkezd pusztulni. A fogkő által okozott fogínysorvadás pedig idővel visszafordíthatatlanná válik, ami fogaink elvesztéséhez vezet.

A plakk leginkább a fogközökben, valamint a fogak és az íny között rakódik le, mivel ezeken a helyeken a nyelv, a rágás és a szájizmok tisztító hatása elenyésző. A legveszélyeztetettebb terület a felső oldalsó fogak külső felszíne, továbbá az alsó elülső fogak belső, nyelv felőli része. Ezeken a részeken a legnagyobb a nyálban lévő ásványianyagok koncentrációja, mivel itt találhatók a nyálmirigyek beömlőnyílásai.

A fogkőeltávolítás mindezek mellett megjelenésünket is befolyásolja. Mivel a fogkő egyik leggyakoribb előfordulási helye az alsó frontfogak és az íny találkozása, nem nagyon tudjuk elrejteni a csúf  elszíneződéseket.

A fogkő kialakulása megelőzhető helyes fogmosással. Hiába sikáljuk fogainkat naponta háromszor, ha a fogmosás túl gyors, vagy nem terjed ki minden területre. Naponta legalább egyszer, lehetőleg este, szánjuk 5 percet egy igazán alapos fogmosásra.

 

Kapcsolódó anyagok:

Fogfehérítés

Esztétikus fogtömések: inlay, fehér fogtömés, barázdazárás

A fogínygyulladás

A helyes fogmosás és fogtisztítás

Áraink